Vegan cosmetica voor beginners

Misschien eet je al plantaardig of ken je iemand die een veganistisch dieet volgt. Waarschijnlijk ben je dan al bekend met wat dit inhoudt – o.a. het niet eten en drinken van dierlijke producten. Heb je ook al gehoord van vegan cosmetica? Dat er nog steeds dierlijke ingrediënten worden verwerkt in make-up en verzorgingsproducten is behoorlijk schokkend als je het aan mij vraagt. Insecten worden verbrijzeld, vet van geslachte dieren wordt gebruikt, vermalen hoorns en klauwen en nog veel meer. Dat kun je allemaal tegenkomen in niet-vegan cosmetica. Maar dat kan ook anders!

 

11 vragen en antwoorden over vegan cosmetica

Nu dat wij als consument allemaal wat bewuster zijn gaan consumeren, zie je een grote shift ontstaan bij diverse bedrijven. Zo biedt de HEMA sinds een tijdje ook groot aantal vegan beautyproducten aan. Het aanbod wordt daarom steeds groter en roept ook vragen op. Waar moet je op letten bij je zoektocht naar vegan cosmetica? Wij geven antwoord op 11 vragen.

vegan-cosmetica

 

1. Wat betekent het als een cosmeticaproduct vegan is?

Vaak wordt er op de verpakking: vegan, veganistisch of 100% veganistisch vermeld. In dat geval zitten er geen dierlijke ingrediënten in.

 

2. Is er een verschil tussen veganistisch en 100% veganistisch?

Nee. De betekenis is hetzelfde. Veganistisch is veganistisch. Er zitten geen dierlijke ingrediënten of bijproducten in. Het kan wel zo zijn dat bedrijven verwijzen naar één product in hun assortiment dat vegan is, terwijl het totaalaanbod dus niet vegan is.

 

3. Is vegan cosmetica dierproefvrij?

Het is mogelijk dat een veganistisch product op dieren is getest. Sommige bedrijven claimen een veganistisch product te bieden en staan tegelijkertijd dierproeven wel toe. Bijvoorbeeld wanneer zij verkopen aan China, waar het nog altijd verplicht is om cosmetica (deels) te laten testen op dieren.

 

4. Welke dierlijke ingrediënten kom je tegen in cosmetica?

Er worden veel verschillende dierlijke ingrediënten gebruikt. De een wat vaker dan de ander, en de een zal je wat bekender in de oren klinken dan de ander. Eerder schreven wij al over de meest voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica.

 

5. Worden dieren gedood voor ingrediënten voor cosmetica?

Een argument om wel niet-vegan producten te kopen en consumeren is vaak: het dier is toch al dood. Maar is dat wel zo? Dierlijke ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt kunnen worden verkregen uit levende of gedode dieren. Ook kan het worden verkregen als bijproduct van de vlees- en zuivelindustrie.

vegan-cosmetica

 

6. Wat is het verschil tussen vegan en vegetarische cosmetica?

Vegetarische cosmetica is vrij van ingrediënten uit dode dieren. Het kan dus wel ingrediënten als honing, bijenwas, melk, ei, etc. bevatten. In vegan cosmetica vind je geen enkel dierlijke ingrediënt terug.

 

7. Wie certificeert vegan cosmetica?

Je herkent vegan make-up en verzorgingsproducten aan het Vegan keurmerk van The Vegan Society. Je ziet vaak ook het Leaping Bunny keurmerk voorbij komen. Dit betekent dat het product dierproefvrij is. Het kan dan wel dierlijke ingrediënten bevatten.

vegan-cosmetica-keurmerken

8. Hoe weet je of een make-up artikel vegan is?

Je kunt uiteraard zelf de ingrediëntenlijst doorspitten. Daar kun je een hele hoop uit opmaken. Echter zijn sommige producten twijfelachtig en kunnen ze zowel dierlijk als niet-dierlijk zijn, zoals het ingrediënt parfum. Bekijk daarom bijvoorbeeld de veelgestelde vragen op de website van het merk. Ook kan het handig zijn om deze lijst erbij te pakken.

 

9. Is vegan cosmetica ook altijd natuurlijk en biologisch?

Nee. Veel vegan verzorgingsproducten zijn ook natuurlijk, maar lang niet allemaal. Hetzelfde geldt voor biologisch. Dit moet dus apart staan vermeld op het product.

 

10. Is vegan cosmetica duur?

Nee hoor. Dat hoeft zeker niet. Hierbij geldt, net als bij gewone cosmetica, dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de 100% vegan shop van bevegan.nl. Ook de vegan cosmeticaproducten van de Hema zijn overigens goed betaalbaar.

 

11. Is vegan cosmetica beter?

Vegan cosmetica biedt, ten opzichte van cosmetica mét dierlijke ingrediënten, een hoop voordelen. Eerder zetten wij er al 14 voor je op een rij.

Monique Schoofs

Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert

Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.

18 artikelen | 5 reacties

Sharing is caring
Terug naar boven