Vegan Food Tour in veganmetropool Berlijn

Berlijn, een van dé vegan metropolen van de wereld en zeker van Europa. Als plantaardige eter is dit een echte must-visit, vanwege de vega(n) tentjes op iedere hoek van de straat. Zowel voor de flexitariër, de plantaardige eter als de diehard vegan, zijn er ontzettend veel opties. In dit artikel neem ik jullie mee in de opvallendste plekken en producten van de stad.

Mono concepten

De mono concepten zijn de laatste jaren onder andere in Nederland in opkomst, maar in Berlijn vind je ze in alle soorten en maten. Enkele vegan varianten zijn: Momo’s met enkel de Nepalese dumplings. Brammibal’s Donuts heeft donuts in alle kleuren van de regenboog en creatieve smaakvarianten. Vöner serveert met name vegan shoarma, kebab en hotdogs. Een andere vegan fastfood zaak is Swing Kitchen, een keten met burgers uit Wenen die middels franchise uitbreidt.

Brammibal'sDonuts Berlijn vegan

Momo's Berlijn vegan

Brunch en all-day breakfast

Ook de brunch- en all-day breakfast cultuur is inmiddels goed ingeburgerd in zowel Nederland als Duitsland. In Berlijn kun je niet om de vele koffie en brunch tentjes heen. Hierin zie je vaak ook de healthy en guiltfree snacking trend terug komen. Op dit gebied hebben ze zowel voor dine-in als take-away diverse opties. Bijvoorbeeld bij Daluma en Superfood Organic Liquids. Bij deze laatste kun je gebruik maken van een pick & mix om zo je eigen maaltijd samen te stellen. Deze mixen geven ze aan met suggesties op de schapkaart, inclusief de ingrediënten en voedingswaarden.

Superfood Organic Liquids1 vegan Berlijn

Superfood Organic Liquids2 vegan Berlijn

Aziatische keuken

Buiten het Aziatische continent heb ik nog nooit zoveel Aziatische restaurants bij elkaar gezien als in Berlijn. Ook in de vegan keuken zie je de Aziatische concepten terug komen. Niet zomaar de bekende curry met tofu, maar traditionele en niet alledaagse gerechten die geveganized zijn. Zo kun je bij +84 Vietnamese kitchen terecht voor zowel een snelle hap in de toko, als voor een uitgebreid diner in het naastgelegen restaurant. Andere volledige vegan en Aziatische restaurants zijn: Quy Nguyen, Cat Tuong en Feel Seoul Good.

Hoogwaardig vegan dineren

Nu kun je bij de Aziatische restaurants al redelijk hoogwaardig eten, maar bij Kopps gaan ze nog een stapje verder. Hier zetten ze een echte beleving neer die geheel in het teken staat van plantbased food.

Food Retail

Ook in de supermarkten zie je dat de Berliners bewuste consumenten zijn. Dit zie je niet alleen aan het ruime bio assortiment en de verse sushi en saladebar in zelfs de kleinere metrages, maar ook aan de kopstellingen met vegan promoties. Opvallend is dat ondanks de grote populariteit aan vega(n) artikelen deze producten toch nog op aparte, herkenbare plekken in de winkels worden gepresenteerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Beyond Meat in de Nederlandse schappen.

Backwerk vegan Berlijn

GaleriaKaufhaus vegan Berlijn

Veganz

Last but certainly not least, het vegan walhalla: Veganz. Een volledig veganistische supermarkt. De vestiging die ik bezocht heeft een vvo van ongeveer 200m2 en is gelegen in het hippe Friedrichhain. Er worden met name vervangers van zuivel en vlees en KW artikelen verkocht. Ook is er een kleine AGF afdeling, maar dit is waarschijnlijk meer ingezet om de klant een volwaardig supermarkt aanbod aan te bieden. In tegenstelling tot het al meestal vrij ruime assortiment aan vleesvervangers in reguliere supermarkten, maar nog beperkte zuivelschap, weet Veganz zich met name te onderscheiden in een ruim assortiment van 3 meter aan yoghurts, kazen en spreads.

Veganz Berlijn

Verder vind je op iedere hoek van de straat wel vegan opties. Van falafel zaken, tot vegan bananabread en soja of haver cappuccino’s, vaak zelfs bij de traditionele Konditorei! Enkele voorbeelden van leuke koffie zaakjes zijn: Milch Halle Berlin Coffee, My Goodness en The Barn.

De top 3 van de Vegan Food Tour in Berlijn

  1. Quy Nguyen: hoogwaardig, gezond en verrassend Vietnamees eten
  2. Veganz: deze kan simpelweg niet ontbreken aan je bezoek in Berlijn
  3. Brammibal’s Donuts: een dergelijk mono concept is nog niet op de Nederlandse markt. Ook de “Instagrammable trend” komt hier terug in de presentatie van het cafe en in de donuts. Verrassende smaken!

Dit artikel is geschreven door gastauteur Floor Buitelaar, ondernemer met de missie om gezond (plantaardig) eten toegankelijker te maken. Ze is als Food Business Consultant aangesloten bij Retail Adviesbureau Nederland. Hier combineert ze consultancy met haar commerciële achtergrond, retailkennis en passie voor plantaardige en veganistische voeding. Wil je meer inspiratie op het gebied van plantaardige en vegan food retail en horeca, check haar website of LinkedIn en ze vertelt je er graag meer over.

 

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven