Vegan kaasplakken-test: met vier duidelijke winnaars!

Het is misschien wel een van de meest gehoorde reacties van mensen die – vaker – plantaardig willen eten: “Ik kan écht niet zonder kaas!”. Kaas is voor veel mensen een vast onderdeel van het dagelijks menu, het is de gewenning die tot zo’n opmerking leidt. Want zoals met elke verandering is het even onwennig om iets nieuws te vinden. En bij kaas is het dan natuurlijk wel zo fijn als smaak en textuur hetzelfde zijn als koemelkkaas. Dus hebben we de kaasplakjes-test gedaan! Het testpanel met mannen en vrouwen bestond uit:

  • Een kaasliefhebber die het vrijwel dagelijks eet
  • Een vegetariër die vrij veel – vegetarische – kaas eet
  • Een net-een-maandje-veganist die nog zoekende is
  • Een ervaren veganist die kaassmaak op andere wijze vervangt

Uit het groeiende aanbod van vegan kaasplakjes beoordeelden we bite, smaak, geur en structuur. We proefden de plakjes puur, op een boterham (zonder smaakmakers als sambal of mosterd, die je er normaal natuurlijk wel gewoon bij kunt doen) en gesmolten op een tosti. En we vonden maar liefst vier merken (#nospon) die zelfs de grootste kaasliefhebber enthousiast maken.

Extra leestips

Kaas van koemelk is niet eens vegetarisch, daar schreven we dit artikel over.

De impact van kaas op jouw ecologische voetafdruk. Het Financieel Dagblad schreef een groot achtergrondartikel over de milieu-effecten.

Bedda

De absolute winnaar van deze test! Want ohlala, alles klopt aan deze kaas. Goede plakdikte, heeft de geur van kaas zoals je gewend bent en een lekker stevige stuctuur en bite. Doet het heel goed op een boterham, smelt perfect op een tosti en is ook zo uit het vuistje een lekkere snack. Het smelten gaat overigens ook goed op bijvoorbeeld ovengerechten, burgers of Italiaanse maaltijden. Dit merk werd door alle vier de panelleden met een 9 beoordeeld.

Naast de Classic-smaak – jong / jong belegen – heeft dit merk ook varianten met peper, fenegriek, paprika, mediterraans, oude kaas, Cheddar en geitenkaas. Dit merk heeft ook geraspte kazen en verschillende smeerkaassoorten in het assortiment.

Verkrijgbaar bij vegan webshops, zoals Veggiedeli en Veggie4U.
Alle info op de website van Bedda

Simply V

Deze verdient een gedeelde 1e plek, want ook niet te versmaden! Een lekker dun plakje, flexibel en herkenbare kaasstructuur. De bite is tikje smeuïg. Ook deze kaas doet het uitstekend als plak op een boterham of snack tussendoor. Maak je er een tosti mee, blijf er dan even bij staan. De kaas smelt heel goed, en je wilt natuurlijk wel dat het op je boterham blijft zitten. Smelten op een burger gaat perfect, de geraspte variant is ideaal om over gerechten te strooien. Dit merk werd door alle panelleden met een dikke 8 beoordeeld.

De smaken van dit merk: naturel, tuinkruiden, paprika-chili en oude kaas. Dit merk heeft ook geraspte kazen en diverse smaken van smeerkaas in het assortiment.

Verkrijgbaar bij vegan webshops, zoals Veggiedeli en Veggie4U.
Alle info op de website van Simply V

Violife

Stevige dikke plakken die vrij neutraal ruiken. Lekker als los plakje en op een boterham. Smelten gaat met de plakken niet zo heel makkelijk op een tosti, de geraspte variant doet dat wel. Een kaas die zeker het kopen waard is. Dit merk werd door de net-vegan en veganist met een 8 beoordeeld, door de kaasliefhebber en de vegetariër met een 7,5.

Van dit merk zijn er de smaken naturel, rook, pizza, cheddar en mozzarella.

Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, PLUS, Picnic en vegan webshops
Alle info op de website van Violife

Nature & Moi

Goede plakdikte die wel wat stug is met buiten (als je het uit de hand wilt eten), de bite is stevig en de geur is redelijk neutraal. De smaak is heel goed op een boterham. Bij het smelten duurt het vrij lang voor de kaas ook echt zacht is. De geraspte soorten smelten wel makkelijk op tosti en andere warme gerechten. Aanrader om van deze kazen jouw favoriete smaak te ontdekken. Dit merk werd door alle panelleden met een 7,5 beoordeeld.

Dit merk heeft de smaken naturel, pittig, tuinkruiden, tomaat-basilicum, cheddar en geitenkaas. Er is ook geraspte kaas in een aantal smaken.

Verkrijgbaar bij (grotere) Jumbo Supermarkten, PLUS en in beperkter assortiment bij vegan webshops.
Bekijk de producten van Nature & Moi

Veggi Filata

Behoorlijk dikke plakken. De smaak is wat vlak en de plakken hebben weinig geur. Doordat de structuur wat korrelig is, valt de plak makkelijk uit elkaar in je hand of op een boterham. Als tosti-kaas daarentegen is het een hele goede keuze. Dit merk werd – uitgaande van de tosti-eetwijze – door de kaasliefhebber met een 7,5 en door de overige drie panelleden met een 7 beoordeeld.

Deze kaas is verkrijgbaar in milde smaak als plak, geraspt ook in een hartige variant. Geen plakje, wel een dikke aanrader: de mozzarellabolletjes van dit merk!

Verkrijgbaar bij Ekoplaza
Alle info op de website van Veggi Filata

Wilmersburger

Plakdikte zoals de meeste kaasschaven het maken. De geur is subtiel, de structuur wat korrelig en het heeft een wat plastic-achtig gevoel. Daardoor is de kaas als los plakje niet de meest smakelijke. Op tosti’s smelt het heel goed en is de smaak zoals je gewend bent van een lekkere tosti. Dit merk werd door de kaasliefhebber met een 7, door de vegetariër met een 6,5 en door de overige twee panelleden met een 6 beoordeeld.

De smaken van dit merk zijn er volop: classic, hartig, chili, kruiden, paddenstoelen, paprika en tomaat-basilicum. De geraspte versie is er alleen in classic-smaak.

Verkrijgbaar bij Jumbo, Hoogvliet, Coop en vegan webshops
Alle info op de website van Wilmersburger

Fitfood Vegan Deli

Kaas met hele dikke plakken die ook heel korrelig zijn. Het is lastig om een plakje in zijn geheel uit de verpakking te halen, het breekt snel af. De smaak blijft lang hangen. En die smaak maakt ons testpanel niet heel enthousiast, op een boterham of gesmolten is dit niet de meest smakelijke soort. Dit merk werd door alle panelleden met een 5 beoordeeld.

De smaken van dit merk zijn cheddar, geitenkaas, gerookt, chili en mozzarella.

Verkrijgbaar bij Ekoplaza
Alle info op de website van Fitfood

De lekkerste vegan kaas.....die maak je ook makkelijk zelf!

Kaas kopen is natuurlijk lekker makkelijk. Zelf maken is veel leuker! En echt niet moeilijk. Bijkomend voordeel: je kunt precies die smaken maken waar jij dol op bent.

Bij Daantje Food & Drinks worden geregeld workshops gegeven over vegan kaas maken.

Wil je meteen de keuken induiken? Dan raden we je dit recept aan om vegan rijstkaas te maken. Of bestel de Starterskit Vegan Kaas Maken.

Meer inspiratie nodig? Op Facebook is een speciale groep: Vegan kaas maken.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Eén gedachte over “Vegan kaasplakken-test: met vier duidelijke winnaars!

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven