Verborgen dierlijke ingrediënten + twee handige apps als hulp

Ben je lekker bezig om geen dierlijke producten meer eten, zitten er ineens allemaal verborgen dierlijke ingrediënten in voeding! Je staat er soms versteld van wat je aantreft. Sommige dingen zijn heel duidelijk te lezen op het etiket, zoals ei en melk. Soms zit het verstopt in E-nummers, daar gaat dit artikel over. En soms moet je het maar net weten, omdat de dierlijke ingrediënten worden gebruikt in het productieproces. Zoals bij geraffineerde suiker, dat kan gebleekt worden met kooltjes van koeienbotten. Gelukkig gebeurt dit tegenwoordig niet meer in Nederland.

Terug naar de E-nummers en de daarbij behorende – soms bijna onuitspreekbare – namen van de ingrediënten. Want ja, als je plantaardig wilt eten lees je al vaker de etiketten van wat je koopt. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft ze hier op een rij gezet. Hieronder vind je 3 belangrijke die altijd van dierlijke oorsprong zijn:

  • Gelatine
    Wordt gemaakt van botten en huiden van varkens en koeien. Het zit in veel soorten snoep, desserts en gebak. En het is een veelgebruikt ingrediënt om wijn te klaren. Op snoepverpakkingen zie je bij een aantal merken prominent op de voorkant staan dat het gelatinevrij is. Een goede ontwikkeling is dat! Jumbo heeft op de gebakafdeling een bordje staan dat al hun huismerkgebak gemaakt is zonder gelatine. Daar zit nog wel volop ei en zuivel in, dus voor veganistische eters niet wenselijk.
  • Schellak en Karmijnzuur (E904 en E120)
    Dit wordt verkregen van luizen. Karmijnzuur wordt veelvuldig gebruikt om voedsel een roze/rode kleur te geven. Denk aan roze koeken, roze muisjes, vruchtenyoghurt en vruchtenhagel. Schellak geeft aan vruchten een glanzende kleur en langere houdbaarheid. Bij appels en citrusvruchten is het veelgebruikt, en daar staat nou net geen etiket op. Bij biologisch fruit wordt het minder vaak gebruikt.
  • Dinatriuminosinaat (E631)
    Wordt gewonnen uit zowel vlees als vis. Het is een smaakversterker die in veel producten voorkomt. Bijvoorbeeld in chips, sauzen, kant-en-klaar-maaltijden, soepen en bouillonblokjes.

Praktisch boodschappen doen met deze apps

Etiketten lezen helpt je om snel te zien of jouw favoriete producten diervrij zijn en ook nieuwe producten ontdekken op jouw stappen naar een plantaardige levensstijl. Alleen is er wel een dingetje: op het ene etiket staat het E-nummer, op het volgende etiket de volledige naam van het ingrediënt en op weer een ander etiket een van de vele sluiknamen die allemaal terug te leiden zijn naar hetzelfde. En dat is nogal veel om te onthouden. Waarom zou je ook! Neem je telefoon mee naar de supermarkt en check via de app razendsnel of het ingrediënt een go of no-go van je krijgt. Deze twee apps kan ik je aanraden:

E-nummer Vrij

Een Nederlandstalige app met een tab voor alle E-nummers en een speciaal met de nummers van dierlijke ingrediënten. Via de zoekfunctie kun je op zowel nummer als naam zoeken. Je ziet de herkomst en waar het voor gebruikt wordt.

app dierlijke ingrediënten e-nummer vrij

Vegan Additives

Een Engelstalige app waarin je al scrollend ziet of een E-nummer het groene veganvinkje, een geel vraagteken (misschien vegan) of rood kruis krijgt. Ook hier een handige zoekfunctie. En je leest waar het ingrediënt van gemaakt is en voor gebruikt wordt.

app dierlijke ingredienten vegan additives

 

Het vegan keurmerk

Door de toenemende vraag naar plantaardig eten, zetten fabrikanten steeds vaker op het etiket of een product geschikt is voor veganisten. Letterlijk door het te omschrijven of ze kiezen voor een keurmerk. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme vertegenwoordigt dit in Nederland, het maakt deel uit van het internationaal erkende Vegan Trademark wat wordt toegewezen door de Engelse Vegan Society. En er zijn ook nog andere vegan keurmerken te vinden, je ziet ze snel genoeg staan.

Vegan keurmerk

Twijfel je toch nog of een product volledig plantaardig is? Mail dan gewoon de fabrikant om het te checken.

Wat heeft jou het meest verbaasd aan dierlijke ingrediënten in je favoriete eten?

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 77 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven