Wat maakt gezichtsreinigers niet-vegan?

Als je deze artikelen vaker leest, dan weet je dat er veel dierlijke ingrediënten verstopt kunnen zitten in cosmetica. Je zou willen dat de gezichtsreinigers een uitzondering zijn op de regel, maar niets in minder waar. Ook in gezichtsreinigers zitten niet-vegan ingrediënten verstopt. Om welke dat gaat, lees je hier. Ook leg ik je uit welke plantaardige alternatieven je tegen kunt komen in een vegan gezichtsreiniger.

vegan-gezichtsreiniger

 

De dierlijke ingrediënten in gezichtsreinigers:

Zitten er dierlijke ingrediënten in jouw gezichtsreiniger, dan is de kans groot dat het om een van de volgende ingrediënten gaat. 

 

1 Stearinezuur

Stearinezuur is een vetzuur van plantaardige of dierlijke oorsprong. Wanneer het van dierlijke oorsprong is is het afkomstig van het vet van koeien, varkens, schapen en zelfs honden en katten. Dit ingrediënt maakt crèmes en lotions steviger.

> Het plantaardige alternatief voor stearinezuur zijn onder andere vetten uit kokosnoot, cacaoboter en sheaboter.

 

2 Talg

Talg is dierlijk vet, afkomstig van schapen en runderen. Je komt talg in heel veel cosmeticaproducten tegen, met name in crèmes en lotions. Het is een vettige substantie dat vochtvasthoudend is.

> Het plantaardige alternatief voor talg is onder andere: sheaboter, jojobae-olie en arganolie. 

 

3 Sodium tallowate

Sodium tallowate, is een zout van de vetzuren van zijn zouten van de vetzuren van talg. Het is een combinatie van loog en dierlijk vet. Om het wat simpeler uit te drukken is dit ingrediënten niets anders dan verzeept rundvet. Dit ingrediënten, evenals talg, wordt nog vaak gebruikt in gezichtsreinigers. Sodium tallowate wordt toegevoegd als reinigingsmiddels of schuimversterker. 

> Het plantaardige alternatief voor sodium tallowate is sodium cocoate, wat ontstaat door de verzeping van kokosolie. 

 

vegen-gezichtsreiniger

Ga voor diervriendelijk én plantaardig!

Je kunt ook gewoon voor het plantaardige alternatief kiezen. Naast dat het diervriendelijk is, heeft het als bijkomend voordeel dat de gevoelige huid er beter op reageert. Dierlijke ingrediënten zoals talg kunnen namelijk een allergische reactie veroorzaken. De plantaardige alternatieven zijn over het algemeen minder agressief en daardoor beter geschikt voor de gevoelige huid.

> Ook interessant: de 14 voordelen van vegan cosmetica en huidverzorging.

 

Waar koop je een vegan gezichtsreiniger?

Je kunt op veel plekken terecht voor een vegan gezichtsreiniger, denk aan Lush, maar ook bij webshops als BE VEGAN en Shop Like You Give A Damn. Deze vegan gezichtsreinigers zijn overigens vaak helemaal niet duurder. Neem een kijkje zou ik zeggen!

Monique Schoofs

Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert

Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.

18 artikelen | 5 reacties

Sharing is caring
Terug naar boven