Wat tandpasta niet vegan maakt

Net zoals bij heel veel verzorgingsproducten, kun je er ook bij tandpasta niet vanuit gaan dat het vrij is van dierlijke ingrediënten. Want tja, ook in tandpasta zit een dierlijk ingrediënt verstopt, namelijk: glycerine. Wat zit er in tandpasta, wat is glycerine, en wat vind je in vegan tandpasta? Dat lees je hier. 

Wat zit er in tandpasta?

Tandpasta bestaat uit een wisselende samenstelling van ingrediënten. De volgende vind je vaak terug:

  • Schuurmiddel 15-50%
  • Water 20-40%
  • Schuimmiddel 1-5%
  • Geleermiddel 1-5%
  • Waterbindmiddel 15-25%
  • Smaakstof 1-2%
  • Kleurstof 0,5-2%
  • Stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten 0-5%

(Bron: tandenpoetstips.nl)

Het klinkt niet allemaal even prettig en lekker, maar het schijnt toch nodig te zijn om tandpasta effectief te laten zijn. 

Het dierlijke ingrediënt in tandpasta: glycerine

En dan zit er ook nog een dierlijk ingrediënt in verwerkt. De tandpasta’s die je bij de normale drogisterij op de hoek koopt, is dan ook vaak niet vegan. En wel omdat het ingrediënt: glycerine, is toegevoegd. Glycerine is een veelgebruikte stof die wordt gewonnen uit dierlijke olie; of plantaardige olie in het geval van vegan tandpasta. Het is kleur- en geurloos en perfect in staat om water vast te houden. Het stofje proeft wat zoek en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel of oplosmiddel. Glycerine vind je overigs ook in voeding en wordt dan aangeduid met E422. 

vegan tandpasta

Houtskool in vegan tandpasta

Wat je in veel natuurlijke en vegan tandpasta’s terugziet is houtskool. Los van het het feit dat het behoorlijk gehypet is de laatste tijd, is het ook zo dat houtskooltandpasta een fijn alternatief is voor het natuurlijk bleken van je tanden. Houtskool staat er namelijk om bekend grote hoeveelheden tannines te absorberen. Die vervelende tannines zorgen voor de donkere vlekken op je tanden, die ontstaan door het drinken van onder andere wijn, koffie en thee. Het fijne van zo’n houtskooltandpasta is dat het vrij is van schadelijke bleking met chemicaliën of peroxide. 

Stap 2: een duurzame tandenborstel

En als je dan toch al goed bezig bent en kiest voor vegan tandpasta, kies dan ook voor een duurzame tandenborstel. Want heel milieuvriendelijk zijn die plastic tandenborstels niet. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander precies zo’n gekleurde, plastic tandenborstel in het badkamerkastje heeft staan. Als je de foto’s van de vissen en vogels met buiken vol plastic al hebt gezien, dan weet je ook dat dát is het effect van de plastic tandenborstel. 

Een houten tandenborstel, zelfs biologisch afbreekbaar, is het milieuvriendelijke alternatief. Neem nou deze tandenborstel van Nordics. De handgreep is gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar bamboe, een bamboesoort die door de Panda niet wordt gegeten, en heeft een borsteltje van gerecycled en recyclebaar nylon. Zo kan het dus ook 😉

duurzame-tandenborstel

Wil je meer weten over de verborgen dierlijke ingrediënten in verzorgingsproducten, dan vind je deze artikelen ook interessant:

Monique Schoofs

Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert

Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.

18 artikelen | 5 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven