Je kijkt jezelf aan in de spiegel en besluit dat er vandaag wel een accentje op je oogleden mag worden aangebracht. Een lekker opvallend kleurtje, een smokey eye of misschien ga je voor een naturel look. Wat een goede oogschaduw wel niet allemaal voor je kan doen…
Nu kan het zomaar zijn, dat jouw oogschaduw niet geheel vegan is. Oftewel, dat deze eye catcher dierlijke ingrediënten bevat en mogelijk ook op dieren is getest. Ooit bij stil gestaan? Wellicht spoken er nu allerlei vragen door je heen. Welke ingrediënten zitten er in oogschaduw? Welke ingrediënten zijn dan precies dierlijk? En is het beter om te kiezen voor vegan oogschaduw? De antwoorden op deze vragen krijg je hier.
Zitten er dierlijke ingrediënten in mijn oogschaduw?
Voordat ik je uitleg welke dierlijke ingrediënten kunnen voorkomen in oogschaduw is het eerst goed om te weten hoe een oogschaduw, over het algemeen, is opgebouwd.
Ingrediënt 1: filler
Een oogschaduw bestaat altijd uit een filler, oftewel een vulmiddel. Hier wordt vaak talk voor gebruikt. Dit is een mineraal dat in principe het grootse deel van de oogschaduw maakt. Talk is transparant van kleur en absorbeert vocht.
Ingrediënt 2: bindmiddel
Uiteraard is het de bedoeling dat de oogschaduw blijft hechten aan je ooglid. Om die reden wordt er bindmiddel toegevoegd. Vaak is dit een afgeleide van zink of magnesium.
Ingrediënt 3: ‘versoepeler’
Sommige fabrikanten kiezen er vervolgens voor om ingrediënten toe te voegen die de oogschaduw soepeler maken. Je kunt dan denken aan ingrediënten als:
- Silica
- Nylon
- Dimethicone
- Boriumnitride
- Bismutoxychloride
Ingrediënt 4: kleurpigment
Vervolgens worden er diverse kleurpigmenten toegevoegd aan de oogschaduw, zodat jij vervolgens de perfecte kleur kunt kiezen. Een bekend, niet vegan, kleurpigment is karmijn. Daarover verderop meer.
Ingrediënt 5: conserveermiddel
Om er vervolgens voor te zorgen dat de oogschaduw zo lang mogelijk goed blijft en bacteriegroei wordt voorkomen, wordt er een conserveermiddel toegevoegd. Denk aan glycol of tocoferol.
Welke dierlijke ingrediënten zitten er in oogschaduw?
Je kunt verschillende dierlijke ingrediënten tegenkomen in je oogschaduw. Eentje heb ik al verklapt: karmijn. Ook wel bekend als E-nummer E120. Dit is een dieprode vloeistof die het resultaat is van het platwalsen van vrouwelijke schildluizen en hun eitjes. Dit kleurpigment wordt toegevoegd aan cosmetica, maar ook aan voedselproducten, zoals roze koeken, winegums en Fristi.
Naast dierlijke kleurstoffen kom je mogelijk ook dierlijke oliën tegen. Deze vind je met name in de oogschaduwcrèmes. Bij dierlijke oliën moet je denken aan bijenwas en lanoline.
- Bijenwas is een vettige stof gemaakt door bijen
- Lanoline is een natuurlijk vet afkomstig van schapenwol
Als plantaardig alternatief worden hiervoor ingrediënten gebruikt als:
- Ricinusolie, ofwel castorolie
- Jojoba-olie
- Sheaboter
Waarom zou je kiezen voor vegan oogschaduw?
1. Vrij van dierenleed
Vegan oogschaduw is vrij van dierenleed, simpelweg omdat er geen dierlijke ingrediënten aan te pas komen. Megastallen en fokkerijen zijn dus niet nodig. Bovendien is vegan oogschaduw dierproefvrij.
2. Milieuvriendelijker
Dierlijke ingrediënten zijn nou eenmaal niet de meest milieuvriendelijke ingrediënten, omdat de dierindustrie veel land in beslag neemt (voor begrazing of het verbouwen van veevoer), veel water verbruikt en de grond en lucht verontreinigt.
3. Beter voor de gevoelige huid
Een aantal dierlijke ingrediënten, waaronder lanoline, staan erom bekend de huid snel te irriteren. Heb je een gevoelige, snel geïrriteerde huid? Dan is het de moeite waard om dierlijke ingrediënten te mijden.
Waar vind je vegan oogschaduw?
Inmiddels zijn er verschillende aanbieders op de markt. Je kunt zelfs bij Hema en Kruidvat terecht voor een vegan kleurtje op je oogleden. De vegan oogschaduw die je op de foto ziet is van het merk Uoga Uoga. Een heel fijn vegan en natuurlijk merk met een prachtige collectie oogschaduw.
Monique Schoofs
Business Developer | Cosmetica- & huidverzorgingsexpert
Business Developer van congressen & opleidingen en voormalig eigenaar van een webshop met natuurlijke, vegan make-up en huidverzorging. Het voorbeeld dat dier- en milieuvriendelijk hand in hand kunnen gaan met een stralende look. Voor JOIN schrijft ze over achtergronden van ingrediënten, tips bij de aanschaf van producten en over tal van beautyzaken-met-een-vegan-twist.
18 artikelen | 5 reacties