Weet wat je eet in vijf handige tips

Plantaardig  eten is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Met deze vijf tips weet je precies waar je op moet letten voor jouw plantaardige en gezonde keuze!

Tip 1: Koop bij de bron

Koop je zelf je onbewerkte groenten en fruit bij de boer? Dan weet je zeker dat je goed zit. Je ziet precies waar het vandaan komt en koopt zo ook wat in het seizoen is. Ga op zoek naar een boerenmarkt of boerderij met eigen winkel bij jou in de buurt bijvoorbeeld via lekkersdichtbij.nl of lekkernaardeboer.nl.

Tip 2: Check het keurmerk

Als een product veganistisch is, staat het er vaak op. Kijk altijd of op het etiket staat dat het product vegan is. Bekijk ook altijd de lijst met ingrediënten, dan kun je meteen ook letten op de hoeveelheid verzadigde vetten, suiker en zout. We gaan niet alleen voor plantaardig maar ook voor gezond.

Tip 3: Check de ingrediënten

Weet je niet van alle ingrediënten wat het precies is, en dat kunnen we ons heel goed voorstellen, vul de ingrediënten dan in op doublecheckvegan.com. Kopieer en plak de lijst ingrediënten op deze site en je krijgt precies te zien welke ingrediënten een dierlijke of onbekende oorsprong hebben. Let op: het werkt wel voor de Latijnse namen, helaas niet voor alle Nederlandse.

Tip 4: Let op dierlijke E-nummers

Tegenwoordig worden E-nummers vaak voluit met de naam van de stof geschreven bijv. gelatine i.p.v. E441 of bijenwas i.p.v. E901. Op zich zouden dierlijke ingrediënten dan gemakkelijker te herkennen moeten zijn. Bij twijfel of voor de zekerheid kun je de lijst bekijken op veganisme.org.

Tip 5: Vraag het de fabrikant

Niet van alle producten kun je een duidelijk overzicht van alle ingrediënten online vinden. Je kan natuurlijk altijd de fabrikant of leverancier een mail sturen met de vraag om meer informatie. De meeste reageren binnen enkele dagen. Mooi bij-effect: zo horen steeds meer fabrikanten wat wij als bewuste consumenten belangrijk vinden!

 

Waar let jij op als je producten koopt en eet? Deel je tips met ons!

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven