Wespen verjagen: zeven beproefde en simpele manieren

Het is zomer en de wespen weten het terras of balkon vooral in de maand augustus altijd goed te vinden. Zeker als er onvoldoende voedsel van bijvoorbeeld bloemen in de buurt is, komen ze graag af op zoete drankjes en eten. Bij het zien van een wesp willen sommige mensen zich nogal eens hysterisch gedragen, wat dan juist weer uitlokt dat een wesp naar je toe komt. Wat zou jij doen als iemand staat te zwaaien en schreeuwen voor je neus…. De wesp komt voor voedsel en niet om jou te steken, maar dat lok je op die manier wel uit. Niet doen dus.

Ook handig om te weten: sterke geuren zoals parfum of bodycrème en fel gekleurde kleding kunnen eveneens irritatie bij ze opwekken. En het kan dat insecten vinden dat je ‘raar’ ruikt als je bijvoorbeeld medicatie gebruikt, ook dat kan steekreacties oproepen. Bij al deze dingen lijkt het alsof een wesp ‘zomaar’ steekt, terwijl die er in diens beleving toch echt een goede reden voor had.

Wespen verjagen in plaats van doodmaken

Duurzaam leven betekent in alle opzichten zorgvuldig omgaan met de natuur. Dus ook met wespen en andere insecten, het gaat immers al heel slecht met de biodiversiteit. Ze hebben allen een nuttige functie, wespen vangen bijvoorbeeld muggen dus dat geeft je weer een fijne nachtrust 😉. Verjagen in plaats van doodmaken past helemaal bij de veganistische levensstijl. Op natuurlijke wijze uiteraard, zonder chemische middelen. Heb je andere ongewenste gasten zoals mieren, muggen, fruitvliegen, spinnen en slakken? Bekijk dan de dier- en milieuvriendelijke tips in dit artikel.

En er zijn zoveel handige, goed werkende manieren dat er naar mijn idee geen goede reden te bedenken is om daar niet voor te kiezen. Ik heb deze uitgeprobeerd en ze hebben allemaal met glans de test doorstaan. Resultaat: heerlijk rustig op het terras zitten. Zo doe je dat:

Appelstukjes

Ontdekte ik jaren geleden bij toeval, nadat ik de schillen van een appel had laten staan. Binnen no time zaten er wespen op, want appel is veel verleidelijker en lekkerder dan jouw drinken. Nu staat er als we buiten eten ook altijd een schoteltje met stukjes appel in de buurt van de tafel. Uurtje voor je gaat eten neerzetten, dan heeft de geur ze gelokt. Met een hele appel doen ze een aantal dagen, daarna leg je weer nieuwe stukjes neer. Soms met nog wat vruchtensiroop er over om het extra aantrekkelijk te maken.

Nepwespennest

Fop de wespen door ze te laten denken dat er bij jouw terras of balkon al een wespennest hangt. Ze peinzen er dan niet over om langs te komen, want lopen het risico op ruzie met de bewoners van dat nest. Je kunt dit soort neppers kopen. Goedkoper en net zo effectief is zelf maken. Van een bruine papieren zak, bijvoorbeeld waar je brood in koopt. De zak bol maken, zodat de vorm lijkt op die van een wespennest. Op 2 meter of iets hoger ophangen en klaar! Dit is echt het proberen waard, je zult er verstelt van staan hoe goed het werkt.

Kruidnagel

Eeuwenoude truc en je ziet het vaak in de horeca. Werkt natuurlijk ook gewoon thuis. Kruidnagel is een geur die wespen totaal niet kunnen waarderen. Een aantal opties om het in te zetten:

 • Een stuk of 15 kruidnagels in een laagje water op een schoteltje.
 • Een sinaasappel of citroen doormidden snijden en beide helften vol steken met kruidnagels. Heb je meteen twee verjaagplekken om je heen.

Azijn

Nog zo’n geur die uitstekend helpt om te verjagen. Zet een schoteltje pure azijn neer. Of combineer het met de vorige tip. De kruidnagels in azijn in plaats van water leggen. Losse schijfjes van de vruchten met kruidnagels kun je ook in azijn leggen. Door de combinatie krijg je nog meer effect van de vele geuren waar ze niet van gecharmeerd zijn.

Plantentakken

Voor de moestuinliefhebbers onder ons: de geur van gekneusde tomatentakken en munttakjes maken je tafel wespvrij. Kneus ook de blaadjes, zodat er extra geur loskomt.

Rook

Wierook werkt het beste, bijvoorbeeld in lavendel of juist een scherpere geur. Ze houden sowieso niet van de rook, dus kies vooral een geur die jij lekker vindt. Iets omslachtiger maar zeker effectief: een laag gemalen koffie in een kommetje doen en dat aansteken. Geen wesp die er over nadenkt om dan naar de tafel te komen. Let op: bij dit laatste voorbeeld heb je open vuur. Oppassen met kinderen en huisdieren.

Water

Veel makkelijker dan dit kun je het niet hebben: water sproeien. Gewoon met een plantenspuit. De wesp denkt dat het regent en vliegt terug naar het nest. Minder handig bij veel wespen, want dan word je er zelf ook nog nat van als je steeds loopt te sproeien.

Ook met water: vul een doorzichtige plasticzak met water en doe er wat munten in. Dichtknopen en zo ophangen dat de zon er op schijnt. Door de schitteringen raken de wespen gedesoriënteerd en gaan ze ergens anders naar toe.

Toch gestoken of een wesp doodgeslagen?

Zodra een wesp steekt of doodgaat komt er een geur vrij. Die ruiken wij niet, maar de andere wespen zeker wel! En het maakt ze juist extra agressief. Doodslaan van een wesp zorgt er dus voor dat je juist nog vaker wordt lastiggevallen of zelfs gestoken door de soortgenootjes.

Ben je gestoken? Haal de geur dan zo snel mogelijk weg door de beet met azijn in te smeren. Helpt ook meteen tegen de zwelling. En over die zwelling gesproken: het gif van de steek haal je bij voorkeur ook direct weg. Dat kan door het weg te zuigen, al vind ik dat zelf een nogal riskante manier omdat je het gif vooral niet door moet slikken. Ik heb in de zomer het pompje van Aspivenin vooraan in de kast liggen. Hiermee kun je de beet vacuüm zuigen en op die manier haal je het gif weg. Werkt voor alle insectenbeten. Te koop bij vrijwel alle (online) drogisten.

Succes met bovenstaande tips, kijk wat voor jou het beste werkt en makkelijkste toe te passen is. En tip ook horecamedewerkers er over. Niet alleen omdat het diervriendelijker is, het ziet er ook niet zo akelig uit als een wespenvanger vol dode of verdrinkende insecten. Heb jij nog andere tips om wespen te verjagen? Deel ze gerust in de comments.

Last but not least: geniet van heerlijke zomerse terrasmomenten zonder zoemende wespen bij je drinken!

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

5 reacties op “Wespen verjagen: zeven beproefde en simpele manieren

 1. Iedereen is het vergeten, maar vroeger hing bij onze huisarts in de wachtkamer dè oplossing tegen een wespenbeet: ammoniak! Gewoon een beetje op een watje is het tegengif tegen de wespensteek. Geen pijn, geen zwelling!

 2. Een wespensteek uitzuigen is geen goed idee, met of zonder aspivenin! Je verspreidt dan het gif onder de huis over eenveel groter oppervlak, wat nog meer pijn tot gevolg heeft. Het is zaak om het eiwit in het gif zsm af te breken. Het eerder genoemde watje met ammonia of eenvoudiger: goed koelen met een icepack of ijsklontjes en dan net zo lang tot je het haast niet meer voelt. Dus minimaal een uur! Langer nog beter.

 3. Een nep wespennest helpt echt niet. Wespen hebben niet zulke goede ogen en herkennen wespennesten juist aan de geur. Je kan je vast wel voorstellen dat een broodzak nou niet echt dezelfde geur heeft als een wespennest.

  De tip van de appel is wel de beste tip die je kan geven, al zou ik die wel willen aanvullen. Namelijk met de tip om zo’n plekje met fruit aangevuld te houden zodra je eraan begint. Anders gaan de wespen die je ermee aangetrokken hebt alsnog op zoek naar zoetigheid bij jou.

  En je hoeft niet per se een appel aan te snijden, je kan ook fruitresten gebruiken, die vrijwel iedereen zo’n beetje dagelijks heeft. Super duurzaam dus, en hoe vegan wil je het hebben?

  Wespen zijn ook dol op rot(tend) fruit, dus als je druiven, banaan of ander (liefst al enigszins zoet) fruit hebt dat overrijp is of begint te rotten, kan je dat ook bij je voederplekje leggen.

  Aanvullen kan je het beste ’s avonds doen, bij donker vliegen de wespen niet, dus kan je veilig je voederplekje aanvullen, zonder dat je de wespen stoort.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven