Willo Schröer | Vegan Casting : vegan is me overkomen en daar ben ik dankbaar voor [interview]

Op 2 mei 2018 stond Willo Schröer oog in oog met een varken bij de slachterij. Zijn hart brak. Hij besloot direct te stoppen met het eten van dierlijke producten. Het heeft hem verrijkt: “Eten heeft veel meer smaak gekregen, ik viel 7 kilo af, zet me elke dag in voor dieren en heb een nieuw bedrijf – Vegan Casting – opgericht.” Bovendien doet hij alles wat in zijn macht ligt om zo duurzaam mogelijk te leven. Hij streeft ernaar om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten op de planeet. Ik interviewde Willo en volg hem met veel interesse op social media. Een mooi mens die zich op krachtige wijze inzet voor een mooiere wereld.

Over hoe voor hem de ogen geopend werden vertelt Willo: “In april dit jaar werd ik in de vroege ochtend wakker van wat later geweerschoten bleken te zijn. Het waren jagers die ganzen aan het doodschieten waren, omdat de dieren op het voetbalveld en het terrein van de golfclub poepten. Ik vond het erg vreemd dat er om die reden dieren werden gedood. Exact twee weken later hoorde ik weer schoten. Ik ben er toen direct op af gereden en kwam drie jagers tegen. Ik heb alles gefilmd en heb met één van hen een gesprek gevoerd. Wanneer hij wilde schieten, schreeuwde ik “Niet doen! Niet doen!” en dat had effect. Zijn twee collega’s bleven helaas wel schieten. Na een uur bleek dat de jagers de politie hadden gebeld. Een motoragent verzocht mij het gebied te verlaten, wat ik heb gedaan.”

Het liet hem niet los en op internet is hij zich gaan verdiepen in dierenrechten. Hij kwam al snel op de site van Animal Rights terecht en ook andere groepen die zich er voor inzetten: Anonymous for the Voiceless met o.a. de Cube of Truth, Direct Action Everywhere (DxE) en The Save Movement. Die laatste is een wereldwijd netwerk van groepen mensen die de laatste eer bewijzen aan dieren die naar de slacht gaan. Inmiddels zet hij zich heel actief in voor deze organisaties.

Met eigen ogen kijken bij een slachthuis

Zo toog hij op 2 mei naar Westfort Vleesproducten in IJsselstein waar hij een actie van The Save Movement bijwoonde. Willo: “Dagelijks worden daar ruim 10.000 jonge varkens van veelal zes maanden oud vermoord. De eerste keer dat ik daar oog in oog stond met een varken dat op het punt stond het terrein van de slachterij op gereden te worden, brak mijn hart. Ik wilde mijn vrouw bellen om mijn gevoel met haar te delen, maar ik kreeg letterlijk geen woord uit mijn keel. Op dat moment brak ik en besloot ik geen dierlijke producten meer te willen gebruiken. Ik ben me gaan verdiepen in veganisme. Ik kwam erachter dat je met een veganistische levensstijl niet alleen dierenlevens redt van een onnodige en gruwelijke dood, maar dat je er ook een positief effect mee hebt op je eigen gezondheid en op de planeet.”

Willo Schroer cube of thruth
Foto door Leon Coetzer (Insta: afronaut)

Eten is het makkelijkste om aan te passen

Hij merkt dat zowel bedrijven als consumenten steeds meer interesse tonen in een veganistische levensstijl. Het bewustzijn bij mensen is er waarschijnlijk altijd al geweest, het lijkt alsof het nu meer geuit wordt, mensen er meer naar leven.

“Vegan zijn heeft voor mij met een algehele levensstijl te maken. Ik ben nu een aantal maanden veganist, maar ik mis vlees, melk, eieren, kaas en honing totaal niet. Ook is mijn smaak zo enorm veranderd. Alles wat ik nu eet, brengt zoveel meer smaaksensatie met zich mee. Toen ik laatst naturel chips at, had ik het gevoel dat er van alle kanten smaken op me afkwamen die ik nog nooit had beleefd. Behalve mijn voedsel, pas ik geleidelijk ook alle andere onderdelen in mijn leven aan, zoals douchegel, tandpasta, kleding, etc. Ik vond het wel lastig om te bepalen wat ik moest doen met bijvoorbeeld een leren tas, maar ik heb besloten om die tas niet weg te gooien en af te dragen. Toen ik erachter kwam aan hoeveel producten dierenleed kleeft, kan de moed je soms weleens in de schoenen zakken. Aan de andere kant maakt het mijn gevoel om zelf echt iets te kunnen veranderen alleen maar sterker”, aldus Willo.

Zijn vrouw en kinderen reageren positief. Hoewel zij (nog) niet veganistisch eten, steunen ze hem door dik en dun. En hij kwam er achter dat zijn vrouw al jaren dierproefvrije make-up gebruikt, zonder daar eigenlijk iets over te zeggen. “Ze vindt dat de normaalste zaak van de wereld. Dat is zo mooi!”

Hij zet zich met hart en ziel in voor de dieren

Wie Willo op social media volgt weet hoe actief hij zich inzet voor dieren en het creëren van bewustwording. En dat hij vaak in gesprek gaat met mensen die hij op straat ontmoet om te vragen naar wat ze eten en waarom. Zonder oordeel en met een open mind, wat hem veel positieve reacties oplevert. Hij gunt iedereen van harte een plantaardige levensstijl.

Daar vertelt hij over: “Omdat plantaardig voedsel geen cholesterol en minder verzadigde vetten bevat, verkleint het de kans op kanker, hart- en vaatziekten en andere vreselijke ziektes. Daarnaast geeft het een heerlijk gevoel om niet meer bij te dragen aan al het leed dat wij dieren aandoen door ze opgesloten te houden, te mishandelen en te doden voor ons plezier. Tot slot zorg je ervoor dat onze planeet leefbaar blijft voor volgende generaties. Alleen maar voordelen om voor een plantaardige levensstijl te kiezen lijkt me. Ook al geef je minder om dieren of de aarde, doe het dan gewoon voor jezelf!”

Hij zet zich met verve in voor dierenrechtenorganisaties, want is ervan overtuigd dat het niet genoeg is om zelf vegan te zijn. Als je de knop eenmaal hebt omgezet voor jezelf en je hebt de kennis, dan ben je het in zijn ogen aan de dieren verplicht om ook echt actie te ondernemen. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens!

Willo Schroer vegan casting 2
Foto door Femke Rijpkema (Insta: sieruo)

Vegan Casting: het nieuwe onderdeel van zijn bedrijf ArtistMan Enterprises

Willo is ongeveer tien jaar zelfstandig ondernemer. Zijn bedrijf ArtistMan Enterprises kent drie takken: ArtistMan, Little Rebel Management en Vegan Casting. Hij behartigt de zakelijke belangen van professionele artiesten, met name acteurs, regisseurs en singer-songwriters.

Willo: ”Toen ik op 2 mei mijn leven omgooide, ben ik ook direct gaan nadenken over hoe ik mijn nieuwe levensstijl zou kunnen integreren in mijn werk. Ik heb onderzoek gedaan en kwam er al snel achter dat er in Nederland nog geen castingbureau bestond voor veganistische artiesten. Er bleek wel een enorme behoefte te bestaan onder professionele acteurs, modellen, muzikanten, dansers en andere artiesten aan een bureau dat dezelfde waarden en normen hanteert als zij. Iemand die vegan is, werkt niet graag mee aan de campagne voor een dierlijk product van bijvoorbeeld McDonald’s. Ik heb het bureau Vegan Casting opgericht. Ik zoek hiermee alleen opdrachten die 100% vegan zijn. En iedereen die bij Vegan Casting is ingeschreven, weet en waardeert dat.”

Dat er nog zoveel vegan kansen liggen voor het bedrijfsleven staat buiten kijf. Horecapersoneel zou zich beter mogen inlezen in wat veganisme is om klanten goed te helpen, bijvoorbeeld. En ook andere bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. “Ik denk dat er op dit moment teveel wordt verdiend in de bio-industrie en dat de situatie daarom ook niet van de een op de andere dag zal veranderen. Ik zie wel dat grote merken bewuste keuzes maken om producten en diensten te produceren die een positief effect op de planeet hebben. Daar past een plantaardige levensstijl perfect bij”, vertelt hij.

Een veelzijdig man die geïnspireerd raakt door het leven

Hij vertelt stralend: “Als je echt in het moment leeft en geniet van alles dat je meemaakt, neemt het leven zulke verrassende wendingen, die je eigen fantasie te boven gaan. Mijn vrouw is mijn grote inspiratiebron en mijn spiegel. We hebben een toepasselijke, gezamenlijk quote op onze armen getatoeëerd: ‘I fell in love the way you fall asleep. Slowly, and then all at once.’ Ik geloof ook echt in de ‘Law of Attraction’. Ik geloof dat iedereen zijn eigen leven kan creëren. Als je iets écht wilt en als het diep van binnen echt voelt als jouw levensdoel, dan komt het naar je toe. Natuurlijk moet je er wel keihard voor werken, maar het komt. Daar ben ik van overtuigd. Ik heb thuis ook een moodboard gemaakt om elke dag voor me te zien hoe mijn leven eruitziet.”

Tot slot heeft hij een enorme connectie met de video’s van de Britse filosoof Alan Watts (veel te vinden op YouTube). Zijn citaat “It’s better to have a short life that is full of what you like doing, than a long life spent in a miserable way” gaf Willo de moed om zijn bedrijf op te richten.

Naast zijn bedrijven, inzet voor de dieren en gezin heeft hij ook nog tijd om te genieten van wandelen in de natuur, reizen en de wedstrijden van Feyenoord te bezoeken. Energie genoeg! En dat zet hij in voor de goede zaak. Laat je ook door hem inspireren op social media, ik kan het je aanraden.

Volg Willo op Instagram en check de site van Vegan Casting.

Willo's Favorieten

Supermarkt
Albert Heijn, ze hebben steeds meer veganistische keuzes. Vegan kaas en worst bij EKO Plaza.

Restaurant
Vegan Junk Food Bar in Amsterdam, daar belandde hij na een Cube of Truth met mede-activisten. De Notoriuos Sumo Burger is echt een geweldige ervaring!

Foodmerk
Zonder twijfel de dadels van Yogi en Yousef. Die zijn zo vreselijk lekker.

Gerecht
Voor mij is elk gerecht zonder dierenleed mijn favoriete gerecht. Ik ben dankbaar dat mijn vrouw vegan voor me kookt.

Drie tips voor wie (vaker) plantaardig wil leven:
1. Sta open voor verandering.
2. Ga zelf op onderzoek uit.
3. Luister naar je hart.
Geef niet op als het even lastig lijkt. Als je het niet voor je eigen gezondheid of voor de aarde doet, doe het dan voor de dieren. Zij hebben geen stem. Ze hebben geen keus. Ze zijn overgeleverd aan de macht van de mens. Terwijl varkens, koeien, kippen en alle andere dieren die wij eten, stuk voor stuk levende wezens zijn met gevoel. Het kost je een klein gedeelte van je leven om te wennen aan een nieuwe eetgewoonte. Dieren zouden willen dat ze die keuze hadden…

Willo tipt!

Een schitterend filmpje over de bijzondere connectie van een vegan vrouw en vleesliefhebbende man:

Cookie Alert

YouTube kan je kijkgedrag volgen en andere (persoons)gegevens verzamelen. Daarom laden we video's alleen als je daar expliciet voor kiest. Je kunt op elk moment cookies verwijderen via je browser.

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven