Yoga en vegan: een logische combinatie

Vandaag is het Wereld Yoga Dag. Wat dat met vegan eten te maken heeft? Nou, best veel. Yoga gaat over bewust zijn van je lichaam en wat het nodig heeft; zowel qua ademhaling en houdingen (asana’s) als voor wat betreft je voeding. ‘Yoga food’ is voeding die energie geeft voor je lijf en helderheid en lichtheid brengt voor je geest. 

Yoga voeding is gebaseerd op de Ayurveda (ayur = leven en veda = kennis), de traditionele gezondheidsleer van India. In de Ayurveda staat een sattvisch eetpatroon voor gezond leven (sattva of sattvisch betekent ‘zuiver’). Sattvische voeding ondersteunt je gezondheid, brengt tevredenheid en bevordert je evenwicht. Klinkt goed, niet?

सात्त्विश्च (Sattvisch)

Sattvisch voedsel is altijd vers

Yoga voeding bestaat vooral uit: verse groenten en fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden, kiemen en kruidenthee. Allemaal producten die voor de meeste mensen gemakkelijk verteerbaar zijn. Producten die gegist zijn of oud of opnieuw opgewarmd worden gezien als niet zuiver.

Veel yogi’s eten vegetarisch, en gebruiken bijvoorbeeld wel zuivel. Maar er kiezen er ook veel voor een veganistische lifestyle. Naast het streven naar zuivere voeding is er nog een extra reden om geen vlees of vis te eten. Dat is dat het doden van een dier als een onzuivere handeling wordt gezien (karma). Ook het gebruiken van dierlijke producten, zoals ook zuivel en kaas, gaat volgens velen niet samen met het streven naar ‘ahimsha’, het spirituele concept van geweldloosheid en eerbied voor al het leven. 

अहिंसा (Ahimsha)

Bewuste keuze

Yoga gaat over persoonlijke ethiek, bewustzijn en wat je leert op het yogapad. In de yogaleer is het belangrijk dat je goed leert luisteren naar je lichaam en ook je keuzes aanpast aan wat jouw lichaam op dit moment nodig heeft. Dit geldt voor je leefstijl in het algemeen maar vooral voor je voeding. Het verschilt natuurlijk nogal, wat je als snel groeiende tiener nodig hebt, als drukke dertiger of als fitte pensionado. Je eet elke dag en bij elke hap die je neemt kun je goed doen voor je lijf. En voor de wereld. Jij bepaalt.

नमस्ते

(Namaste)

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven