Yogi Denise: vegan en yoga zijn een logische combi [interview]

Waar ze altijd die briljante (bak)recepten vandaan haalt, vroeg ik haar. Pinterest! Denise van Vroenhoven, yogadocent in opleiding en ik spreken elkaar bij ‘De Happiness Kitchen’ in Eindhoven. We kennen elkaar van de opleiding en die zalige homemade vegan taarten die ze daar regelmatig mee naar toe neemt, daar wilde ik meer van weten… “Vegan en yoga is voor mij altijd een hele logische combinatie geweest. Als je je verdiept in de filosofie achter yoga, vind ik dat vlees eten niet kan.”

Gezonde keuzes maken

Haar yogapad begon zo’n tien jaar geleden, toen ze als eerste yogales ever een Kundalini-les volgde. Denise: “Ik dacht, wat doe ik hier?’ (voor de niet-kenners: Kundalini is een yogavorm die zich richt op de energiecentra in het lichaam door dynamische oefeningen gecombineerd met ademtechnieken, niet meteen iets dat ik beginners zou aanraden). Maar ze gaf niet op en probeerde een les poweryoga. En toen was ze verkocht.

Met gezonde levensstijl was ze al een tijd onbewust bezig, tot er een soort natuurlijk moment kwam om geen vlees meer te eten. Denise: “Voor mij een logische weg, maar toch ook weer niet. Mijn opa had een slachterij en ik heb zelf jarenlang op de vleeswarenafdeling van de supermarkt gewerkt.” Maar haar keuze stond vast. Na vlees schrapte ze ook melkproducten en kaas uit haar menu.

Kantelpunt bereikt

Hoe ze aankijkt tegen ‘the vegan movement’? “Je ziet het nu opeens overal. Het is echt een trend aan het worden. Mensen worden zich steeds meer bewust van wat er zich achter de schermen afspeelt bijv. in de industrie. Volgens mij kwam vorig jaar echt de kentering dat allerlei grote merken vegan varianten begonnen. Na de vegan hotdog komt Ikea komende zomer ook met vegan ijs. En ook grote artiesten spreken zich uit, zoals Beyoncé en Miley Cyrus. Daarmee is volgens mij echt een kantelpunt bereikt.”

hooping yogi denise

Ieder z’n eigen keuze

Wordt het nu ook gemakkelijker om erover te praten? “Misschien wel. Je merkt dat mensen soms snel in de verdediging gaan. Ik wil er best over vertellen maar je kan sommige mensen toch niet ompraten. Dat ik geen dode dieren wil eten zegt niets over een ander, vind ik”. Denise werkt in de horeca, een bedrijf waar ze met alle plezier vegetarische of vegan gerechten klaarmaken, maar het is daar zeker niet de standaard. Ook haar vriend is nog niet om. “Ik wil het ook niet te moeilijk maken voor mezelf. Ik kook thuis en maak voor hem soms vlees klaar. Het is een keuze die hij zelf moet maken. Op het werk is er ook welke dag vlees en vis. Ik vind dat niet zo erg, als ik het maar niet hoef te eten. Behalve als we op vakantie zijn en er is ècht niets volledig plantaardigs te krijgen, dan pas ik me aan”. 

Gezondheid blijft haar aandacht houden. “Waar ik op let is dat ik voldoende ijzer binnenkrijg, door veel groene groenten te eten. Verder neem ik vitamine B12 en vitamine D in de winter. Soms ook magnesium. Ik doe het op gevoel. Zo lang je je goed voelt, zal het wel goed zijn. Wat wel lastig is, is dat ik niet zoveel fruit eet, maar smoothies gaan wel weer goed.”, lacht ze.  

Ook wat betreft verzorgingsproducten let ze er op of ze diervriendelijk zijn. “Ik koop meestal in de gewone winkels zoals Kruidvat. Daar staat het bij de shampoo, wasmiddel of make-up gewoon aangegeven. Het wordt zo steeds makkelijker gemaakt.”, merkt Denise op.

yogi yoga

Eigen yogaschool

Terug naar de yoga. Na jarenlang yoga in de huiskamer is ze vorig jaar begonnen met de opleiding tot yogadocent. “Mijn droom is een eigen yogaschool te beginnen en daar les te geven. Dat wil al ik heel lang. Bij mij in de buurt in Eindhoven, zijn er geen yogascholen, dus volgens mij moet het daar kunnen”. Dus mensen in Eindhoven, hou haar in de gaten. Op Instagram vind je haar onder @hooping_yogi_denise.

“Het volgende waar ik me in wil gaan verdiepen is de Ayurveda, de oude Indiase leer van lang en gezond leven met een belangrijke rol voor voeding. Dit vind ik ook heel interessant.“ En mocht je het je afvragen, vegan voeding past daar perfect in. 

De ultieme (guilty) vegan chocoladetaart

“Ik hou erg van koken dus ik maak altijd van alles. M’n guilty pleasure is chocola. En taart. Taarten bakken doe ik heel graag.” Met de recepten van Pinterest dus.

De ultieme (guilty) vegan chocoladetaart

Pas op, je kan er niet van af blijven!

Wat heb je nodig?

Droge ingrediënten

 • 2 ½  cup bloem
 • 2 ½ cup suiker naar keuze
 • 1 cup cacaopoeder
 • 1 theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel bakingsoda
 • 1 theelepel zout (dit kun je ook weg laten)

Natte ingrediënten

 • 2 2/3 cup vegan melk (ongezoet)
 • 2/3 cup plantaardige olie
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1 eetlepel vanille extract

Voor de frosting

 • ½ cup vegan boter
 • ½ cup plantaardige shortening (verkrijgbaar bij de toko)
 • 1 ¼ cup poedersuiker
 • ¼ cup cacaopoeder
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 à 2 eetlepels vegan melk (als nodig)

Hoe maak je het?

1. Verwarm je oven voor op 180˚C. Vet 2 kleine bakvormen van ongeveer 20 cm in met olie of vegan boter en leg een bakpapiertje op de bodem.

2. Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom en roer dit goed door en zet dit even aan de kant.

3. Vermeng alle natte ingrediënten in een andere beslagkom. Doe vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer dit goed door, maar niet te lang. Verdeel dit beslag over de 2 bakvormen en zet ze in de oven. Bak dit ongeveer 40 minuten tot je er een satéprikker in kan steken en deze er schoon uit komt. Laat de cakes afkoelen voordat je de frosting er op doet.

4. Voor de frosting: doe alle ingrediënten, behalve de vegan melk, voor de frosting in een kom en mix dit met een mixer. Mix tot het een gladde massa is. Als de frosting te stijf is kun je er 1 tot 2 eetlepels vegan melk aan toevoegen.

5. En nu: de taart maken! Begin met één van de cakes, bedek deze met frosting. Leg nu de andere cake hier bovenop en bedenk deze ook met frosting. Als je dit gedaan hebt kun je de zijkanten ook insmeren met frosting, doe dit allemaal lekker dik, maak al je frosting op. En klaar is je taart!

Tips van Denise:

 • Maak een dubbele batch frosting, dan kun je de taart er lekker dik mee insmeren
 • Bedek de bovenkant van de taart met vers rood fruit, heerlijk!

Eet smakelijk!

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven