Zo inspireer je anderen om ook plantaardig te eten: drie praktische tips

Je partner, beste vriend(in), familie, collega die nieuwsgierig is: er zijn zoveel mensen te bedenken die je kunt inspireren om (vaker) plantaardig te eten! Met deze drie praktische tips gaat je dat lukken.

Verleid hen met lekker eten

De beste manier om anderen te laten ontdekken hoe lekker veganistisch eten is, is natuurlijk door het hen te laten proeven. Probeer daarbij de vleesvervangers te vermijden en kies voor puurdere ingrediënten. Niet omdat vleesvervangers slecht zijn, maar dat kunnen mensen zelf ook al bedenken. Laat hen juist zien wat er nog meer mogelijk is. Een paar ideeën die ik met enige regelmaat inzet:

  • Als er iemand komt eten, kook ik heerlijke gerechten met tempeh, seitan of peulvruchten. Van stoofpotje tot zelfgemaakte bonenburger.
  • Op verjaardagen bak ik taarten en cakes zonder zuivel en ei, vaak met vruchten erbij.
  • Zakelijk trakteer ik soms op vegan chocolade of zelfgebakken koekjes.
  • Thuis iemand op de koffie: ik zet een cappuccino met stevig schuim.
  • Als ik lunch met anderen op het werk, neem ik een salade met granen en groenten mee of wat lekkere wraps. Altijd meer dan wat ik zelf wil eten, zodat ik ook anderen er van kan laten proeven.

Makkelijke en snelle recepten voor dit soort gerechten haal ik vaak uit een van deze kookboeken.

Uit eten: go vegan!

Als het gepast is: zorg dat jij het restaurant mag kiezen waar jullie gaan eten. Op eet.nu en iens.nl kun je de optie vegan aanvinken en Happy Cow is een speciale site en app voor eetgelegenheden waar je goed veganistisch kun eten. Door anderen mee te nemen naar een volledig vegan restaurant – en die schieten als paddenstoelen uit de grond – laat je hen ervaren hoe bijzonder en lekker het is. Op deze site reviewen we geregeld restaurants, hou deze pagina dus in de gaten.

Kom je terecht bij een regulier restaurant? Bel van te voren even wat voor smaakvols de kok in gedachten heeft voor het gezelschap en geef eventueel nog wat vrijblijvende tips voor een gerecht. Mijn ervaring is dat ze open staan voor tips of voorbeeldgerechten.

Ga samen boodschappen doen

Ja echt, dat is zo leuk! Jij weet de vegan producten bij de supermarkt goed te vinden. Voor iemand anders kan het een bijna onneembare vesting zijn. Bedenk van te voren waar jullie vooral naar op zoek gaan. De meest gekochte producten die iemand in huis wil halen, of juist shoppen voor een gerecht dat iemand wil veganizen? Ga je voor een grand tour op de groente-afdeling of neem je alle lekkere varianten van vegan ontbijt gang voor gang door? Bepaal samen hoe je er het meeste uit kunt halen, zodat de ander volgende keer weer voor de plantaardige varianten kiest. Online samen boodschappen doen kan natuurlijk ook, laat dan meteen een paar vegan webshops zien zoals Veggie4U en Veggiedeli. Check dit artikel voor meer webshops.

 

Met bovenstaande tips gaat je zonder twijfel lukken om meer mensen enthousiast te maken voor de plantaardige keuken. Laat je ons weten hoe het is gegaan?

Naast de vaste auteurs werken we bij JOIN graag met andere experts. Gastauteurs die vanuit kennis en ervaring waardevolle content delen over de plantaardige levensstijl. Zo dragen ook zij bij aan the vegan movement!

105 artikelen | 74 reacties

Sharing is caring

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je gegevens worden verwerkt volgens ons privacybeleid.

Terug naar boven